flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Миколаївського районного суду за 2011 рік

28 травня 2012, 09:55

ПІДСУМКИ РОБОТИ МИКОЛАЇВСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ЗА 2011 РІК

             Конституцією України головним пріоритетом державної політики, найвищою соціальною цінністю визнано людину, а її права і свободи та їх гарантії стали визначальними для змістовної характеристики діяльності держави.

           Вказане право реалізується шляхом звернення до суду, завданням якого є забезпечення кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

          Згідно ст.22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Миколаївський районний суд  Одеської області є судом першої інстанції і розглядає справи, віднесені процесуальним законом до його підсудності, а саме: цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення у випадку та порядку, передбачених процесуальним законом.

         Так, протягом 2011 року у провадженні суду перебувало 162 справи та матеріалів кримінального судочинства. Найбільше за вказаний період часу надійшло справ про скоєння злочинів проти власності – 96, злочинів у сфері обігу наркотичних засобів – 11, злочинів проти життя та здоров'я особи – 15.

        В 2011 році у провадження суду перебувало 525 цивільних справ. Найбільше надійшло справ про спадкове право –166, про спори, що виникають із сімейних правовідносин – 127, про спори, що виникають із договорів, кредиту та банківського вкладу - 59.

       В 2011 році судом розглянуто 1291 справ адміністративного судочинства. Найбільше надійшло справ про стягнення щомісячної державної допомоги дітям війни – 1196 та про зобов'язання здійснити перерахунок пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 14.

     Протягом 2011 року судом розглянуто 814 справ про адміністративні правопорушення. Найбільше надійшло справ про порушення правил дорожньо-транспортного руху, а саме керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння – 174 та дрібне хуліганство – 132.

     В останні роки надходження справ до Миколаївського районного суду одеської області має тенденцію до збільшення. В свою чергу, зростає щомісячне навантаження на суддів, яке в 2011 році становило 200 справ на одного суддю. Незважаючи на значне навантаження та складні умови, в яких працював суд, було забезпечено якісний розгляд справ у розумні строки.

     Вищевикладені показники роботи Миколаївського районного суду за 2011 рік свідчать про важливу роль суду у захисті прав, свобод та законних інтересів фізичних і юридичних осіб.

 

                                                                                      У.Шевчук. керівник апарату суду.